Palsternackssoppa med gurkmeja och kyckling på pinne
Idag hade jag inte en aning om vad som skulle stå på kvällens meny. Efter en liten sniff i grönsakslådor och frys fick det bli en improviserad palsternackssoppa med grillad kycklingfilé.
För 4 portioner:
2 palsternackor
2 stjälkar selleri
1 gul lök
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk olivolja
2 msk lättcreme fraiche
1 tsk gurkmeja (jag har dessvärre ingen färsk)
vitpeppar
3 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
salt + svartpeppar
hackad gräslök
Börja med att finhacka löken och sellerin. Skala och dela palsternackorna i mindre bitar.
Fräs löken och sellerin i olivoljan utan att den tar färg. Pudra över gurkmejan. Tillsätt palsternackorna och häll över vatten. Smula i buljongtärningarna. Koka upp och låta puttra under lock i ca. 10 min.
Häll över i mixer och kör soppan slät. Häll tillbaka i kastrullen.
Nu är det dags att börja med kycklingen.
Dela filéerna i lagom bitar så att det blir två bitar/pers. (det blir en bit över om jag räknat rätt - men det kan ju bli trivsbiten).
Vänd kycklingbitarna i lite olivolja och finhackad vitlök. Salta och peppra.
Grilla dem i en riktigt varm grillpanna.
Under tiden som kycklingen går färdigt gör du klart soppan. Låt den koka upp och tillsätt ev. lite Maizena om den känns för tunn. Strax innan servering rör du i creme fraichen.
Garnera soppan med lite finhackad gräslök och trä upp kycklingen på träspett. Dryga ut med en bit bröd. Servera rykande hett.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar