onsdag 3 oktober 2007

Teriyakibiff med nudel

Köttmarinad med japanska influenser har blivit en favorit. Denna gång blev det med en marinad baserad på teriyakisås.

teriyakibiff

Recept

Marinad:
1 näve sesamfrö
1 dl ljus soja
3 msk mirin
1 vitlöksklyft
3 cm färsk ingefära

Rosta sesamfröna i medelvarm teflonpanna tills fröna börja poppa. Lägg över i mortel och rör fröna till en, något så när, slät pasta.
Finhacka vitlök och ingefära.
Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Teriayakibiff med nudel:
500 g utskuren biff
1 litet blomkålshuvud
3 morötter
5 vårlökar
1/4 kinakålhuvud (salladskål)
250 g äggnudlar
Risvinäger

Börja med att marinera köttet i marinaden minst en timme, gärna 7-8.
Ansa blomkål, skär morötterna i slantar och strimla kinakålen.
Skär vårlöken i tunna, tunna strimlor. Lägg i isvatten så att de blir spänstiga.

Lägg nudlarna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker.

Tag köttet ur marinaden. Häll marinaden i en gryta och koka upp - låt sedan sjuda på svag värme.

Torka av köttet med hushållspapper och skär i fyra lika tjocka skivor. Grilla eller stek några minuter på båda sidor. Köttet ska helst vara rött i mitten. Ställ undan och vira in i smörgåspapper.

Hetta upp en wokpanna och stek blomkål och morötter en liten stund under konstant omrörning. Tillsätt de avrunna nudlarna och stek några minuter till. Häll över den nedkokta marinaden och lägg i den strimlade kinakålen. Droppa lite risvinäger över och rör om.

Skär upp köttet i strimlor och arrangera med nudlarna på uppvärmda tallrikar. Stör till sist över den strimlade vårlöken och servera.

Ät med pinnar och njut en Kirin Ichiban till.