måndag 5 maj 2008

Jag har fattat galoppen: Löktrav!!

Varje år fyller jag år samma dag som Hans. Hans Majestät. I vanliga fall firas detta i hemmet med en vårig middag i goda vänners lag. Dock smiddes planerna om i år, så jag och min käresta reserverade bord på Heagårds Skafferi där vi blev serverade en välkomponerad och mycket smaklig valborgsmeny.

Till förrätt serverades nässelsoppa med sallad på rökt tuppbröst och baconvinegrette. Varmrätten bestod av en vällagad bolmengös, primörer och nypotatis. Mellan varmrätt och efterrätt gjordes avbrott för valborgsbål med både skönsång och en stärkande varm drink.
Slutligen en efterrätt med creme brûlée, rabarbersorbet, rabarberkompott och ett litet flarn. Allt ackompanjerades av en välbalanserad vinmeny.

För alla er som inte varit på Heagård kan jag bara säga: - Åk dit! Njut av god mat i mysig och trevlig miljö.

Hur som. Jag hade ju trots allt fyllt år och några gratulanter (läs föräldrarna) slapp inte undan mina matexperiment. Snabb-sherrymarinerad lax, men nyplockad löktrav och dill.

löktrav

När vinkoman från dagen innan avtagit, gav jag mig ut i skogen och letade reda på ett löktravsbestånd som jag skördade glatt. Detta fick som sagt, tillsammans med lite dill, utgöra smaksättning och garnityr till laxen.

Vill ni ha nån slags recept? Kan ni väl få, men jag bara höftade till marinanden.

Recept:
1 ordentlig bit av en filead laxsida med skinnet kvar
En ordentlig skvätt torr sherry
Grovmalen svartpeppar
Grovmalen vitpeppar
Socker
Salt

Se till att laxfilén är urbenad. Om inte plocka bort ev. ben men en tång av lämpligt slag (exempelvis en plattång [ingen sån till håret dock]).
Bredd ut laxsidan med skinnet neråt och mal rikligt av de båda pepparsorterna över. Salta ordentligt med ett gott flingsalt och sockra lite försiktigt. Lägg sedan fisken i en plastpåse och häll i ett par rejäla skvättar sherry. Klappa i bästa mån in sherry och kryddor i fiskköttet. Låt vila i kylen ett par timmar.

Skär fisken i portionsbitar och stek på hög värme med skinnsidan ner. Låt sedan fisken gå klart i ugnen på 150 grader.

Strimla löktraven och plocka dillen. Servera rikligt ovanpå laxen.

Förslag på tillbehör: Ugnsbakade rotsaker och hollandaisesås.

lax med löktrav och dill

9 kommentarer:

Kirsten sa...

Åh vad det ser gott ut!! Jag blir hungrig när jag läser inlägget med en gång. Skulle du ha några tips på recept som är enkla att göra med inte allt för många ingrediener får du jättegärna kontakta mig. I min blogg lägger jag nämligen upp recept som ska inspirera studenter som jag själv till att börja laga mat.
Med varma hälsningar:
Kirsten

Christian Tikkanen sa...

Tjenare Jojje! Jag är också en matturist här bland alla bloggare. Mitt intresse för din blogg fångades av att den innehåller mat och bilder på maten som gör en avundsjuk. Och andras recept är det alltid roligt och trevligt att kunna lägga sig in i och även kunna dela med sig till så många som möjligt, inte sant? Har tagit mig friheten att länka dig på min blogg, men om du tycker att det är fel, meddela mig så skall jag åtgärda det med en gång. I annat fall hoppas jag att mötet mellan texterna, raderna och kastrullerna är ett nöje för oss båda. H: Christian.

Michael sa...

hej, hamnade på din blogg av en slump. riktigt spännande, men vad har hänt? inga uppdateringar sedan maj 2008? har du flyttat någonannanstans?

Jojje sa...

Michael! Nej, ingen flytt. Blogginaktivteten stavas barn (tvillingar), ordinarie arbete och husrenovering.

Michael sa...

okej, ja jag har ju ett gäng inlägg att plöja tills du förhoppningsvis drar igång igen. sköna bilder, spännande ingredienser. blir till att spana efter löktrav, hade aldrig hört talas om det tidigare.

Anonym sa...

sorry, menade ju grattis också förstås.

Sailu @ Indian Recipes sa...

Chanced upon your blog by accident. Why aren't you blogging? You have a nice blog. I am translating from Swedish and reading. :)

Do drop by sometime to my blog.

Pauline sa...

Hej,
Jag jobbar för sajten HittaRecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://mittimaten.blogspot.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

Vänlig hälsning,

Pauline Torres
pauline@hittarecept.se

John sa...


Hej, Jag heter John från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
1 till 10.

Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

Vi skulle älska att du deltar med några recept som. Look Amazing!


Vänlig hälsning,


http://www.Fooduel.com