onsdag 16 april 2008

Back to the roots: Bakade morötter med citron- och honungsdressing och ört-citrusdoftande fläskkarré

Att kombinera citron och honung i exempelvis teet är ju tämligen beprövat. Och eftersom just smakerna passar ihop i te, borde de väl passa bra även i mat. Dessutom tänkte jag att det är gott med morötter med lite extra sötma och syra. Smakkombinationen var ett faktum och jag höftade ihop en liten anrättning.

DSC_0450

Recept (4 pers)

Karré:
Ca 1 kg fläskkarré med ben
1 citron, cest
1 kvist rosmarin
6 blad salvia
Salt och peppar

Dressing:
1 citron, saften från
1,5 msk flytande honung
0,5-1 dl olivolja
Salt och peppar

Ugnsbakade morötter:
Ett rejält knippe morötter (2-3 per pers kanske)
2 röda lökar
1 zucchini
En skvätt vitt vin
Några skvättar olivolja

Börja med att preparera köttet. Riv cesten och stick några 2-3 mm hål i köttet på valda ställen. Fyll hålen salvia och lite rosmarin. Gnid sedan in köttet med salt, peppar och citroncest. Placera i en ganska stor långpanna (du ska även få plats med morötterna senare), stick in en köttermometer till mitten av köttbiten och kör in den i ugnen på 175 grader. Jag skulle tippa att stektiden är ca två timmar. Stek tills innertemperaturen är 70-75 grader och låt sedan köttet vila ca 10 min.

Skala morötterna och dela på längden i kvartar, dela zucchinin på tvären i 5 cm bitar som du halverar. Dela även löken i kvartar.

När ca 35 min av stektiden är kvar på köttet, adderar du morötterna, löken och zucchinin tillsammans med en skvätt olivolja och ca 1 dl vitt vin. Baka tillsammans med köttet i 35 min. Ta ut köttet och vira in det i smörgås- eller bakplåtspapper och låt vila ca 10 min. Baka klart grönsakerna tills de är mjuka men gärna med lite tuggmotstånd.

Dressingen gör du under tiden som grönsakerna bakar klart. Pressa saften från citronen som du tidigare tog cesten av. Blanda saften tillsammans med honung, ett par nypor salt och lite svartpeppar. När saltet smält vispar du i oljan successivt med en gaffel tills koncistensen känns bra och oljan gift sig med de övriga ingredienserna i dressingen.

Lägg upp morötter, lök och zucchini i en skål och häll dressingen över. Skär bort benet och skiva upp köttet. Vill du köra överkurs vispar du även ur det goda ur långpannan men en skvätt vatten och serverar som extra sky.

Severa med lite färska örter på toppen.

Smaklig spis!

Inga kommentarer: