lördag 16 juni 2007

Grillad pizza

Blev inspirerad efter Jamie Olivers senaste program. Pizza. Stenugnsbakad.

Men nu har man ju ingen stenugn så då får man ju improvisera.
Några bitar granitklinker som blivit över i renoveringarna låg i garaget. Sagt och gjort - jag eldade upp grillen och hettade upp stenen och resultatet blev helt OK. Skulle kanske önskat lite högre överväme men man kan ju inte få allt. Det viktigaste är att stenen är riktigt, riktigt varm så att botten blir frasig och bubblig och god.


pizza grill

Lite recept då då:

Pizzadeg:
800 g vetemjöl
200 g durumvetemjöl
2 msk socker
1,5 msk salt
1 pkt torrjäst
5,5 dl ljummet vatten

Lös jästen i fingerljummet vatten och blanda i sockret. Blanda mjöl och salt och häll upp på arbetsbänken. Gör en grop i mitten av mjölet och häll i jästblandningen. Arbeta in mjölet i vattnet successivt och knåda sedan degen ordentligt för hand.
Häll lite mjöl i botten på en stor bunke lägg i degen och mjöla lite ovanpå degen också. Låt jäsa under fuktad duk i ca. en timme.

Koka under tiden tomatsås.

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 klyfta vitlök
1 dl färsk oregano
Olivolja
salt och svartpeppar

Skiva vitlöken fint och fräs den lätt i olivoljan utan att den tar färg. Häll i tomaterna och finhackad oregano. Koka upp och låt sedan småputtra tills degen jäst klart, d.v.s. i ca. en timme.
Smaka av med lite salt och peppar.

Dela sedan degen i lagom bitar och kavla ut riktigt tunnt. Du får själv avgöra hur stora pizzorna ska vara - mina bestämdes av storleken på klinkerplattan - 30x30 cm.

Sleva ut lite tomatsås på pizzabotten och lägg på valfritt pålägg. Jag körde med peperoni, kronärstskocka och färsk lök. Och mozzarella så klart. Jag tycker inte man behöver skämmas över att använda mozzarella på komjölk till pizza eftersom den släpper mindre vatten än sin buffelmotsvarighet.

Sedan är det bara att baka loss på grillen med locket nerfällt.

pizza på grillen

1 kommentar:

Jenny Grannas sa...

Jag brukar göra pizza i stenugn när vi är i bagarstugan nån gång om sänder.