måndag 11 juni 2007

Back from the US n' A

Ofin som jag är meddelade jag er inte att jag skulle iväg på semester, men jag är övertygad att ni har klarat er helt perfekt utan min bloggnärvaro.

Jupp, är tillbaka efter ett par veckor i det stooora landet i väst. Inbjudna av bekanta, har hustrun och jag spenderat härliga och soliga dagar vid Atlantkusten. Eller snarare Atlantkusten. Huset vi hade förmånen att bo i låg nämligen precis på stranden. Hela Atlanten som utsikt. Helt underbart.

OC beach view

Även om det inte varit så stort matfokus på just denna resa, har maten varit både mycken och god.

Semestern inleddes med fyra dagar i New York och jag hade gjort min läxa ganska väl och läst på vilka matställen som var värda att besöka. Av någon anledning åt vi inte på så många av dessa. Eftersom det var första gången i NYC (för mig - hustrun har varit där tidigare) blev det mest vanliga turistaktiviteter. Så snarare än att planera restaurangbesöken åt vi helt enkelt när vi blev hungriga.

Ett av de få planerade besöken (kanske mest för atmosfären) på Grotta Azzurra i Little Italy, ett av Rat Pack's gamla favvotillhåll, visade sig vara en besvikelse med snorkig service och halvdan mat.

Mer positivt var då ett spontanbesök på bistron Les Halles och en riktigt smarrig Moule marinière. Hade jag dock vetat att jag senare på resan skulle hamna i ett skaldjursmecca hade jag nog siktat in mig på en saftig biff istället.

Så efter NYC bar det av söderut mot Atlantic City (eller snarare utanför) för avkoppling och strandliv. Närheten till havet gjorde sig påmind av alla delikata fisk-och skaldjursrätter som serverades på en rad trevliga ställen.

Störst intryck gjorde dock restaurangen Buddkan i Atlantic City och då var det faktiskt inte fisk som gällde. Den Philadelfiabaserade resturatören Stephen Starr har öppnat en rad olika restuaranger under namnet Buddakan runt om i USA som fått ganska bra omdömen av kritikerkåren. Köket är en thai/kinesisk/japansk/amerikansk mash up med lyckat resultat. Bl.a. blev vi serverade den möraste biff jag någonsin satt mina tänder i - "Char Grilled Aged Beef with Szechuan fries and Watercress Salad". Vi testade också en underbar "Wasabi Crusted Filet Mignon with Sweet Potato Mash" och en lite väl tam Pad Thai.

buddakan mat

Szechuan fries är det som är närmst i bilden. Jag vet dock inte vad de består av, men de var jaevligt goda.

2 kommentarer:

Gollan sa...

Ser mycket gott ut. Szechuan fries är ett sätt att tillaga potatis på i Szechuan (duh), men heter i original Qiang tu dou si. Receptet är lite för långt att skriva här men återfinns i Fuchsia Dunlops bok Sichuan Cookery, som du ändå vill beställa :-)
Går säkert att surfa fram på nätet också...

Hälsa gärna på min nybörjarblogg någon gång:
http://www.gollansmatochmer.blogspot.com

Jojje sa...

Tusen tack Gollan!

Jupp, jag goolade lite på "Qiang tu dou si" och fick lite träffar.

Och självklart ska jag införskaffa Fuchsias bok.