tisdag 22 maj 2007

Röding med brynt dillsmör och sommriga grönsaker

röding

Det är inte allt för ofta som jag köper Röding. Här på Västkusten blir det mest lite mer saltstänkta fiskarter. Dock låg där några Rödingar i fiskdisken och stirrade på mig idag. Sagt och gjort - Röding fick det bli. Huruvida Rödingen står på någon röd lista vet jag faktiskt inte, men jag vet att den ofta odlas och vi får hoppas att denna blivit det på ett hållbart sätt.

Och ett litet recept då (2 pers):
600 g hel (men urtagen) Röding
Färskpotatis
4-5 morötter (späda om du hittar)
1 fänkålsstånd
1 dl finhackad dill
1 stor tomat
ca 100 g smör
Olivolja
Salt + vitpeppar

Börja med att koka dina färskpotatisar. Dela därefter fänkålen och skala och dela morötterna. Fräs fänkålen i lite olivolja tills den får lite färg. Lägg i morötterna och salta lätt och fyll på lite vatten så att det knapp täcker. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud tills morötterna har lagom tuggmotstånd.

Bryn under tiden smöret till "såsen", men spara undan lite smör till stekningen av fisken. När smöret börjar få lite färg lyfter du av det från plattan och låter det svalna något innan du tillsätter den hackade dillen.

Filéa din fisk men låt skinnet sitta kvar. Dela filéerna i hanterbara bitar om så behövs. Hett upp en stekpanna ordentligt och tillsätt nån msk olivolja och lite smör.
Lägg i fiskbitarna i omgångar för att behålla värmen i stekjärnet och stek dem med skinnsidan ner. När fiskköttet är till hälften genomstekt saltar och peppar du lätt och vänder fisken med köttsidan ner. Stek bara en liten kort stund på lägre värme så att ytan får lite färg men utan att fisken blir torr.

Arrangera på tallrikar med lite tärnade tomater, fänkål, morötter och färskpotatis. Toppa med fisken och skeda det ljuvliga dillsmöret över.

röding med brynt dillsmör och sommriga grönsaker

Inga kommentarer: