tisdag 27 mars 2007

Grillpremiär no III - 07

Bulgursallad och kycklingbröst med smak av sju-kryddor


grillpremiär 07
Nu när våren gjort sig påmind i en hast börjar grilldimman lägga sig över villakvarteren. Ljuva dofter sprider sig och och retar matsuget. Grilljäveln måste fram.

Under dessa dagar då temperaturen smugit sig mot 20-sträcket har det blivit, inte mindre än, tre grillningar.

Här följer ett receptutkast på den senaste grillimprovisationen:

Lagom till 4 pers.

Kycklingen:
4 urbenade kycklingbröst
1 citron, cest
1 finhackad vitlöksklyfta
Sju-kryddor (färdig kryddmix - finns att köpa i orientbutiken)
Salt

Bulgursallad:
2 dl bulgurvete
4 dl vatten
1 tsk salt
1 röd lök
½ slanggurka
1 gul paprika
4 tomater
1 vitlöksklyfta
1 chili (valfri styrka)
Bladpersilja, rejält knippe
½ citron, saften
½ dl olivolja

Starta grillen i tid så at du får fina glöder.

Börja med att koka bulgurvetet. Häll vete och salt i en skål och häll kokande vatten över. Rör om. Täck skålen med plastfolie och låt det stå och dra i 30 min.

Banka ut kycklingbrösten så att de blir ca 0,5 - 1 cm tjocka (har du ingen köttklubba kan du lägga kycklingen i en plastpåse och drämma till med en gjutjärnspanna några gånger) .
Fördela det rivna citronskalet och en finhackad vitlöksklyfta över samtliga kycklingbröst. Pudra över tunt med sju-kryddor. Salta lätt. Vik ihop på mitten och fixera med en tandpetare e. dyl.

Hacka grönsakerna till salladen. Finhacka vitlöken och chilin. Blanda allt tillsammans med bulgurvetet när det är klart. Pressa över citronsaft och häll på olivolja. Salt och peppra efter smak och blanda ordentligt. Låt stå medans du grilla kycklingen.

Grilla kycklingen först nära glöden så att den får lite färg. Höj sedan gallret - eller flytta köttet längre från glöden - och grilla tills köttet är genomstekt. Salta och peppra.

bulgursallad och sju-kryddors kyckling

Inga kommentarer: