måndag 12 mars 2007

Marinerad kotlettrad med zucchinirisotto

vitöks-, citron- och rosmarinmarinerad kotlettrad med zucchinirisotto

Här är en härligt doftande rätt som jag lagade för ett par helger sen. Hel kotlettrad som fått marinera i vitlök, citron, rosmarin och olivolja. Kanske klassiska lammsmaker men det funkar utmärkt till fläskkotletten också.

Kompletteras här med en smarrig risotto på zucchini.

För fyra:

Köttet:
1,2 kilo kotlettrad med ben
0,5 dl olivolja
1 citron skal från
1/2 citron saft från
4 vitlöksklyftor
1 rejäl kvist färsk rosmarin

Salt + svartpeppar

Först ska köttet marineras i kylskåpet över natten, men börja med att spara undan 1 vitlöksklyfta och 1/3 av rosmarinen och 1/3 av citronskalet (det ska användas att knida in i köttet precis innan stekning nästkommande dag).

Krossa resterande vitlöksklyftor (skalet kan vara kvar), repa och hacka rosmarinen, riv citronskalet. Tag dubbla plastpåsar och häll i kryddorna. Häll även i olivoljan. Lägg till sist i kotlettraden. Förslut påsarna ordentligt och vänd sedan på innehållet och så att marinaden fördelas runt köttet.

Lägg in i kylen och låt vila i ca 8 timmar. Vänd gärna några gånger under tiden.

Tag köttet ur kylen en stund innan du skall tillaga det så det hinner få rumstemparatur. Innan stekning torkar du av köttet med lite hushållspapper och gnider sedan in det med de resterande finhackade kryddorna (de du sparade undan).

In med termometer mitt i köttet. Kör i ugn 175 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Tag köttet ur ugnen och låt det vila 15 min. inlindat i aluminiumfolie.

Zucchinirisotto:
1 liter hönsbuljong
3 dl arborioris
2 msk smör
2 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
1 stor zucchini
salt och peppar

50 g paremesan

Koka upp buljong.
Skala och hacka lök och vitlök.
Ansa, skölj och skiva zucchinin.
Smält smör, häll i olivoljan och stek löken mjuk (ca. 5 min) i en tjockbottnad kastrull. Häll i ris och vitlök och fräs tills riskornen är glansiga runt om. I med vinet och låt alkoholen ånga av.

Tillsätt ungefär hälften av zucchinin och fräs ytterligare en min.. Späd med 1,5 dl buljong åt gången och låt koka in under ständigt vevande. När du kommit halvvägs lägger du i resten av zucchinin.

Risotton är klar när riskornen är krämiga på utsidan men aldente innuti (20-25 min.).

Drag kastrullen av värmen och riv över parmesanosten. Rör om och servera.

Inga kommentarer: