torsdag 29 mars 2007

Kokt sej med rotsaker och lök

sej med rotsaker och lök

En liten fiskanrättning med inspiration från ett av mina kokboksfynd från bokrean. Som vanligt har jag improviserat på originalreceptet som innehöll clam chowder. Men de färska musslorna var slut hos fiskhandlaren så nån chowder blev det inte.

Så till receptet (4 pers):

600 g sejfilé
1 pkt bacon
10 medelstora potatisar av fast sort
6 medelstora morötter
8 körsbärstomater
1 röd lök
1 purjolök, det vita
2 vitlöksklyftor
1 liten stjälk rosmarin
0,5 liter fiskbuljong
0,5 liter hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 dl matlagningsgrädde (eller gräddmjölk)
salt och peppar

Skala potatis, morötter och lök. Skölj coh ansa purjon. Dela potatis och lök i kvartar. Dela morötter så att de får samma storlek som potatiskvartarna. Dela purjon på längden ett par gånger.

Koka purjo, potatis och morötter i buljongen. Täcker inte buljongen rotsakerna så fyll på med lite mer. Koka dem precis klara.

Under tiden som rotsakerna kokar skållar och skalar du tomaterna.
Du skivar även ner och knapersteker baconet under tiden.

Häll över 3 dl av buljongen i en ny mindre gryta och häll även i grädden. Krossa vitlöksklyftorna lätt. Lägg vitlök, rödlök och rosmarin i bujonggrädden och koka upp. Låt sedan försiktigt sjuda medan du kokar fisken. Lyft ur vitlöken innan servering, men spara rödlöken. Smaka av med salt och vitpeppar.

Koka upp lättsaltat vatten i en vid gryta eller djupt stekjärn. Dela sejfiléerna i lagom prottionsbitar, vik dem på mitten och koka försiktigt i fem minuter. Lyft upp försiktigt.

Arrangera rotsaker, lök, tomater och fisk. Skopa över gräddbuljongen och strö över baconhack.

Inga kommentarer: