torsdag 1 mars 2007

Stekt fläsk med potatisbullar och chililingon

potatisplättar

Första dagen på bokrean hittadejag en kokbok som heter "Svinaktigt gott" [Natur och Kultur/LTs förlag]. Kocklandslaget och Ingmarie Froman står för författandet.

44 spänn. Billigt.

Många smarriga recept på i huvudsak fläskkött, men mot slutet har författarna även slängt in lite tilltugg och desserter.

Dock, redan på omslaget möts man av en härlig bild på stekt fläsk och potatisbullar. Inne i boken finns receptet. Där ser man att det även ingår lite prästost och en lingonchutney.

Drabbad av tisdagskoma pallade jag inte koka någon chutney. Det fick duga med en aleternativ variant på rårörda lingon med chili, äpple och ingefära. Och mos hade jag kvar sen en tidigare middag.

Recept för ca 4 pers:

Potatisbullar med ost
800 g av gårdagens potatismos
3 äggulor
100 g tärnad ost (originalreceptet säger prästost - jag tog cheddar)
Smör att steka i

Chililingon
1,5 dl färdiga rårörda lingon
1 litet tärnat äpple
2 cm riven ingefära
1 liten finhackad chili (tag mängd efter styrka och tycke)

Stekt fläsk
400 g rimmat sidfläsk

Gör som följer:
Rör i ägggulor och tärnad ost i det kalla moset och blanda väl.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek potatisbullarna så att de får en fin och lite krispig yta. Sänk sedan värmen och stek klart så att osten smälter och de blir genomvarma.
Får inte alla plats i stekpannan samtidig får du varmhålla dem allt eftersom de blir klara. Förslagsvis i ugenen på 125 grader.

Skiva fläsket om det inte redan är det. Stek det i ytterligare en stekpanna.

Under tiden som fläsk och potisbullar steks klart blandar du ihop linongröran. Vänd helt enkelt ihop de hackade och rivna ingedienserna med lingonen.

Smaklig spis!

stekt fläsk och chililingon

Inga kommentarer: