söndag 13 maj 2007

Sallad på mangold, torkade aprikoser, bondbönor och rostade solroskärnor

sallad på mangold och torkade aprikoser

Varför förkorta? Och ändå är där fler prylar i salladen som jag inte fixade att skriva ut i titeln.

En god och matig sallad att servera till vårens grillsessioner kanske. Det blir en ganska trevlig kombination när beskan från mangolden möter sötman från aprikoserna och syrligheten från dressingen.

Recept (ett hyggligt stort fat):

Sallad
Ca 1 liter löst packad mangold
1 dl torkade aprikoser
1 gul eller orange paprika
1 dl färska (eller konserverade) bondbönor
1 näve solroskärnor
Riven parmesan

Dessing
½ dl olivolja
½ citron saften från
½ dl färsk citronmeliss
1,5 dl lättcreme fraiche

salt + svartpeppar


Börja med att sprita bönorna. De allra största kan du skala av ett lager på så blir de inte så sega.
Lägg dem i en gryta och täck med vatten. Salta lätt och koka dem i 8-10 min.
Hetta upp en teflonpanna och rosta solroskärnorna. De är klara när det börjar få lite färg och det knäpper i dem. Häll av och lägg åt sidan.
Tärna paprikan, dela de torkade aprikoserna i mindre bitar.
Skölj mangolden väl och slå eller slunga bort vattnet. Fördela det grönsaker och aprikoser på ett fat.

Gör dressingen genom att lösa upp en ordentlig nypa salt i citronsaften och vispa i olivoljan. Blanda i creme fraichen och citronmelissen och smaka ev. av med mer salt och lite svartpeppar.

Ringla dressingen över salladen och sprinkla de rostade solroskärnorna över. Riv över lite parmesanost och servera.

sallad på mangold och torkade aprikoser

Inga kommentarer: