torsdag 29 mars 2007

Kokt sej med rotsaker och lök

sej med rotsaker och lök

En liten fiskanrättning med inspiration från ett av mina kokboksfynd från bokrean. Som vanligt har jag improviserat på originalreceptet som innehöll clam chowder. Men de färska musslorna var slut hos fiskhandlaren så nån chowder blev det inte.

Så till receptet (4 pers):

600 g sejfilé
1 pkt bacon
10 medelstora potatisar av fast sort
6 medelstora morötter
8 körsbärstomater
1 röd lök
1 purjolök, det vita
2 vitlöksklyftor
1 liten stjälk rosmarin
0,5 liter fiskbuljong
0,5 liter hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 dl matlagningsgrädde (eller gräddmjölk)
salt och peppar

Skala potatis, morötter och lök. Skölj coh ansa purjon. Dela potatis och lök i kvartar. Dela morötter så att de får samma storlek som potatiskvartarna. Dela purjon på längden ett par gånger.

Koka purjo, potatis och morötter i buljongen. Täcker inte buljongen rotsakerna så fyll på med lite mer. Koka dem precis klara.

Under tiden som rotsakerna kokar skållar och skalar du tomaterna.
Du skivar även ner och knapersteker baconet under tiden.

Häll över 3 dl av buljongen i en ny mindre gryta och häll även i grädden. Krossa vitlöksklyftorna lätt. Lägg vitlök, rödlök och rosmarin i bujonggrädden och koka upp. Låt sedan försiktigt sjuda medan du kokar fisken. Lyft ur vitlöken innan servering, men spara rödlöken. Smaka av med salt och vitpeppar.

Koka upp lättsaltat vatten i en vid gryta eller djupt stekjärn. Dela sejfiléerna i lagom prottionsbitar, vik dem på mitten och koka försiktigt i fem minuter. Lyft upp försiktigt.

Arrangera rotsaker, lök, tomater och fisk. Skopa över gräddbuljongen och strö över baconhack.

tisdag 27 mars 2007

Grillpremiär no III - 07

Bulgursallad och kycklingbröst med smak av sju-kryddor


grillpremiär 07
Nu när våren gjort sig påmind i en hast börjar grilldimman lägga sig över villakvarteren. Ljuva dofter sprider sig och och retar matsuget. Grilljäveln måste fram.

Under dessa dagar då temperaturen smugit sig mot 20-sträcket har det blivit, inte mindre än, tre grillningar.

Här följer ett receptutkast på den senaste grillimprovisationen:

Lagom till 4 pers.

Kycklingen:
4 urbenade kycklingbröst
1 citron, cest
1 finhackad vitlöksklyfta
Sju-kryddor (färdig kryddmix - finns att köpa i orientbutiken)
Salt

Bulgursallad:
2 dl bulgurvete
4 dl vatten
1 tsk salt
1 röd lök
½ slanggurka
1 gul paprika
4 tomater
1 vitlöksklyfta
1 chili (valfri styrka)
Bladpersilja, rejält knippe
½ citron, saften
½ dl olivolja

Starta grillen i tid så at du får fina glöder.

Börja med att koka bulgurvetet. Häll vete och salt i en skål och häll kokande vatten över. Rör om. Täck skålen med plastfolie och låt det stå och dra i 30 min.

Banka ut kycklingbrösten så att de blir ca 0,5 - 1 cm tjocka (har du ingen köttklubba kan du lägga kycklingen i en plastpåse och drämma till med en gjutjärnspanna några gånger) .
Fördela det rivna citronskalet och en finhackad vitlöksklyfta över samtliga kycklingbröst. Pudra över tunt med sju-kryddor. Salta lätt. Vik ihop på mitten och fixera med en tandpetare e. dyl.

Hacka grönsakerna till salladen. Finhacka vitlöken och chilin. Blanda allt tillsammans med bulgurvetet när det är klart. Pressa över citronsaft och häll på olivolja. Salt och peppra efter smak och blanda ordentligt. Låt stå medans du grilla kycklingen.

Grilla kycklingen först nära glöden så att den får lite färg. Höj sedan gallret - eller flytta köttet längre från glöden - och grilla tills köttet är genomstekt. Salta och peppra.

bulgursallad och sju-kryddors kyckling

onsdag 21 mars 2007

Rostad paprikasoppa och megaköttbullar med smak av citron och chili

rostad paprikasoppa

Extrapris på paprika hos torghandlaren. Först hade jag planerat för färsfylld paprika, men paprikan var för långsmal och lät sig inte fyllas. Istället improviserade jag ihop en soppa och ett nytt köttbullsrecept.

Recept (4 port)

Soppa:
400 g röd paprika
2 schalottenlökar
7 dl hönsbuljong
½ citron, saften från
2 dl vispgrädde
1 msk smör
salt + svartpeppar
ev. Maizena ljus redning

Börja med att dela och kärna ur paprikan. Sätt grillen i ugnen på full flås.
Lägg paprikahalvorna på en plåt och rosta tills skalet är svart utan att själva köttet börjar brännas vid.

Lägg paprikahalvorna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i ca. 10 min. (detta gör att skalet släpper lättare). Skala sedan paprikorna och skär ner i mindre bitar.

Hacka schalottenlöken och svetta den i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan och pressa över citron. Tillsätt buljong och låt koka upp.

Häll över i en mixer och kör soppan slät. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan småputtra medan du steker köttbullarna.

Tillsätt grädden strax innan servering och låt soppan få ett hastigt uppkok.
Red eventuellt av soppan om den känns för tunn. Smaka av med salt och peppar.

Megaköttbullar med smak av citron och chili:
500 g nötfärs
1 citron, skalet från
1 röd chili (ex. spansk peppar)
1 ägg
smör att steka i
salt och peppar

Riv citroncest och finhacka chilin. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Forma sedan köttfärsen till stora köttbullar.

Stek köttullarna runt om på relativt hög värme. Sänk sedan till medelvärme och stek klart köttbullarna under lock (10-15 min).

söndag 18 mars 2007

Klassisk pannbiff med lök

klassisk pannbiff med lök

Jag satt och bläddrade bland lite gamla recept och hittade detta på en klassisk pannbiff. Blev så sugen att jag var tvungen att slå slag i saken och veva ihop en smet.

Detta är nog ett ganska klassiskt recept, men jag har experimenterat fram min version för att efterlikna det som min farmor en gång lagade.

Recept på ett kilo färs (ca. 6 portioner):
1 kilo blandfärs
1,5 gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk/matlagningsgrädde (farmor använde nog kaffegrädde)
1 tsk salt
vitpeppar
smör att steka i


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ströbröd och mjölk/grädde. Låt svälla ca. 10 min.
Riv 1,5 gul lök fint. Blanda ihop alla ingredienserna till smeten. Tag några varv med pepparkvarnen.
Forma pannbiffarna till stora köttbullar och platta ut.
Smält lite smör i en stekpanna.
Stek pannbiffarna 2-3 min. på varje sida tills de fått fin färg. Lägg över i eldfast form och efterstek i ugn i ca. 10 min.

Stekt lök:
Samtidigt som du steker pannbiffarna steker du även löken.

4 gula lökar
2 msk smör
Ev. 2 tsk socker

Skala och skiva löken. Smält smöret i en stekpanna och och bryn löken först på medelvärme och sedan på svag värme tills den är brun och mjuk. Eventuellt kan du strö över lite socker mot slutet som får karamelisera.

Brunsås:
Steksky från pannbiffen
0,5 köttbuljongtärning
1,5 tsk soja
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
0,5 msk lingonsylt eller gelé
2 msk mjöl
Salt, vitpeppar

Vispa ihop mjöl med 1 dl av mjölken. Vispa i det i stekskyn från pannbiffarna.
Låt koka upp och späd med grädde och mer mjölk.
Lägg i buljongtäning. Vispa i soja och sylt/gelé.
Späd ev. med mer mjölk om såsen blir för tjock.
Låt koka upp igen och skjud sedan några minuter så att mjölsmaken försvinner.
Sila av i en finmaskig sil.

Servera med kokt potatis och råröda lingon.

tisdag 13 mars 2007

Pasta med pesto, salami och spenat

pasta med salami, spenat och pesto

Behöver du en snabb och superenkel anrättning har du receptet här.

Recept (4 pers):
500 g pasta
200 g salami
150 g färsk spenat
5 msk pesto (färdig eller hemgjord)
1 knippe bladpersilja

Koka pastan enligt anvisning.
Skiva salamin i strimlor.
Hacka persiljan grovt.
Häll spenaten i ett rymligt durkslag och skölj. Låt spenaten sedan ligga kvar i durkslaget.
När pastan kokat klart häller du av den över spenaten i dukslaget och silar bort allt vatten. Häll tillbaka pasta och spenat i grytan och vänd i övriga ingredienser.

Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Enkelimissimo!

måndag 12 mars 2007

Marinerad kotlettrad med zucchinirisotto

vitöks-, citron- och rosmarinmarinerad kotlettrad med zucchinirisotto

Här är en härligt doftande rätt som jag lagade för ett par helger sen. Hel kotlettrad som fått marinera i vitlök, citron, rosmarin och olivolja. Kanske klassiska lammsmaker men det funkar utmärkt till fläskkotletten också.

Kompletteras här med en smarrig risotto på zucchini.

För fyra:

Köttet:
1,2 kilo kotlettrad med ben
0,5 dl olivolja
1 citron skal från
1/2 citron saft från
4 vitlöksklyftor
1 rejäl kvist färsk rosmarin

Salt + svartpeppar

Först ska köttet marineras i kylskåpet över natten, men börja med att spara undan 1 vitlöksklyfta och 1/3 av rosmarinen och 1/3 av citronskalet (det ska användas att knida in i köttet precis innan stekning nästkommande dag).

Krossa resterande vitlöksklyftor (skalet kan vara kvar), repa och hacka rosmarinen, riv citronskalet. Tag dubbla plastpåsar och häll i kryddorna. Häll även i olivoljan. Lägg till sist i kotlettraden. Förslut påsarna ordentligt och vänd sedan på innehållet och så att marinaden fördelas runt köttet.

Lägg in i kylen och låt vila i ca 8 timmar. Vänd gärna några gånger under tiden.

Tag köttet ur kylen en stund innan du skall tillaga det så det hinner få rumstemparatur. Innan stekning torkar du av köttet med lite hushållspapper och gnider sedan in det med de resterande finhackade kryddorna (de du sparade undan).

In med termometer mitt i köttet. Kör i ugn 175 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Tag köttet ur ugnen och låt det vila 15 min. inlindat i aluminiumfolie.

Zucchinirisotto:
1 liter hönsbuljong
3 dl arborioris
2 msk smör
2 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
1 stor zucchini
salt och peppar

50 g paremesan

Koka upp buljong.
Skala och hacka lök och vitlök.
Ansa, skölj och skiva zucchinin.
Smält smör, häll i olivoljan och stek löken mjuk (ca. 5 min) i en tjockbottnad kastrull. Häll i ris och vitlök och fräs tills riskornen är glansiga runt om. I med vinet och låt alkoholen ånga av.

Tillsätt ungefär hälften av zucchinin och fräs ytterligare en min.. Späd med 1,5 dl buljong åt gången och låt koka in under ständigt vevande. När du kommit halvvägs lägger du i resten av zucchinin.

Risotton är klar när riskornen är krämiga på utsidan men aldente innuti (20-25 min.).

Drag kastrullen av värmen och riv över parmesanosten. Rör om och servera.

söndag 11 mars 2007

Bloggarefeber

38, 39, 40 grader.

Fingrar som gummi.

Ingen matlust. Ingen ork att laga mat.

Frukt- och budpizzadiet. Halvnyttigt.

Nu är jag dock på återhämtning.

Återkommer snart.

fredag 2 mars 2007

Sköldpaddekulle

sköldpaddekulle

Kan rekommenderas.

Jordgubb i doften. Bärigt med choklad och en gnutta kanel i smaken.

87 SEK.

Passa på innan det tar slut...

Tungkittlande fruktsallad

Var hemma hos HP och ML förra helgen och blev bjuden på en fruktsalladavariant med chilichoklad. Den var smaskens.

Nu ville jag återskapa den men misslyckades få tag på chokladen. Jag vet att Dolphin har en jäkligt bra chilichoklad men den gick inte att uppbringa i byn denna dag. Jag fick göra helt enkelt göra om receptet lite.

frukt med chili och choklad

Recept (använd fantasin):
Valfria frukter i valfri mängd (ett tips är att mango bör ingå)
Akacia honung
1 liten torkad chili
Smulad 70% mörk choklad (du får vad du betalar för...)

Gör så här:
Dela din frukt i mindre bitar (2x2 cm kanske).
Ringla över honungen. Dela chilin och plocka bort så många kärnor som möjligt. Smula resten över frukten.

Tag en chokladkaka och banka skiten ur den mot diskbänken eller med stekpannan, en mortelstöt eller nåt annat hårt. Det ska bli smulor av chokladen. Sprinkla över och rör ihop.

Klatt.

torsdag 1 mars 2007

Stekt fläsk med potatisbullar och chililingon

potatisplättar

Första dagen på bokrean hittadejag en kokbok som heter "Svinaktigt gott" [Natur och Kultur/LTs förlag]. Kocklandslaget och Ingmarie Froman står för författandet.

44 spänn. Billigt.

Många smarriga recept på i huvudsak fläskkött, men mot slutet har författarna även slängt in lite tilltugg och desserter.

Dock, redan på omslaget möts man av en härlig bild på stekt fläsk och potatisbullar. Inne i boken finns receptet. Där ser man att det även ingår lite prästost och en lingonchutney.

Drabbad av tisdagskoma pallade jag inte koka någon chutney. Det fick duga med en aleternativ variant på rårörda lingon med chili, äpple och ingefära. Och mos hade jag kvar sen en tidigare middag.

Recept för ca 4 pers:

Potatisbullar med ost
800 g av gårdagens potatismos
3 äggulor
100 g tärnad ost (originalreceptet säger prästost - jag tog cheddar)
Smör att steka i

Chililingon
1,5 dl färdiga rårörda lingon
1 litet tärnat äpple
2 cm riven ingefära
1 liten finhackad chili (tag mängd efter styrka och tycke)

Stekt fläsk
400 g rimmat sidfläsk

Gör som följer:
Rör i ägggulor och tärnad ost i det kalla moset och blanda väl.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek potatisbullarna så att de får en fin och lite krispig yta. Sänk sedan värmen och stek klart så att osten smälter och de blir genomvarma.
Får inte alla plats i stekpannan samtidig får du varmhålla dem allt eftersom de blir klara. Förslagsvis i ugenen på 125 grader.

Skiva fläsket om det inte redan är det. Stek det i ytterligare en stekpanna.

Under tiden som fläsk och potisbullar steks klart blandar du ihop linongröran. Vänd helt enkelt ihop de hackade och rivna ingedienserna med lingonen.

Smaklig spis!

stekt fläsk och chililingon