tisdag 30 januari 2007

Nån slags thaicurry med fläskkarré på Halmstadvis

IMG_6540

I kylen fanns karré inhandlad på extrapris. Jag kliade mig i huvudet och visste inte vad jag skulle göra med den. Var inte sugen på nån traditionell karrérätt. Jag ville ha nåt hett. Nåt med curry.

Dock var inte grönsakslådor och kryddställ fullt utrustade med alla nödvndigheter för en perfekt thaicurry. Dock stod en Mrs Cheng "Thai Red Curry" grytbas (som av ren nyfikenhet inhandlats för ett tag sen) och pockade i skafferiet.

Så med lite improvisation fick jag ihop en riktigt hygglig curry (om än lång ifrån thai).

Recept (för fyra pers + 2 st matlådor att ta med till jobbet):

800 g benfri fläskkarré
1 burk Mrs Cheng's Red Thai Curry
1 burk kokosmjölk
2 msk Nam Pla (thailändsk fisksås)
3 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
2 röda paprikor
1 gul lök
2 sticklökar
1 stark chili
1 stjälk citrongräs
1,5 msk finhackad färsk ingefära
1/2 kruka koriander
1/2 tärning hönsbuljong
1 tsk gurkmeja (mald) eller 1 msk färsk (om du har det hemma)
1 tsk spiskummin
Solrosolja för wokning

Börja med att skiva karrén i strimlor och att skära upp de stora grönsakerna i lagomstora bitar.

Hacka vitlök, chili, koriander, ingefära och citrongräs fint.

Värm woken riktigt het. Släng i hälften av vitlöken och rosta den hastigt. Lägg i 1/3 av köttet innan vitlöken fått för mycket färg. Stek tills köttet inte längre är rosa. Häll ut ur woken och upprepa med resten av köttet i två omgångar (1/3 varje gång alltså).

När allt kött är brynt lägger du tillbaka allt kött i woken + resten av vitlöken, citrongräset, chilin, koriander, ingefära, spiskummin och gurkmeja. Rör runt hastigt. Lägg i den gula löken och woka under omrörning ett par minuter.

Tillsätt sedan kokosmjölk, "Red Thai Curry" och fisksåsen. Sänk värmen och låt koka 5-10 minuter eller tills köttet är genomkokt. Lägg i resten av grönsakerna och koka upp igen. Sänk värmen och låt skjuda några minuter utan att grönsakerna tappar sin spänst.

Smaka eventuellet av med lite buljongtärning eller mer fisksås om du vill reglera sältan. Släng på ett par korianderblad om du fick några över för syns skull.

Serveras med fördel till ris.

Hatten av för Mrs Cheng!

Inga kommentarer: