tisdag 23 januari 2007

Nu fick jag till det - vanilj i maten II

Den som söker han skall finna.

Och jag fann.

Vanilj i den salta maten kan vara lyckad. Nu har jag beviset. Det ska ni få här.

Lax- och scampispett med lättstekta nudlar, salsa med en ton av vanilj och citrongrässkum.

mangosalsa med vanilj

Recepten är för 4 pers.
Salsa:
1 mango
1 röd paprika
1 chili (spansk peppar)
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 urkärnad tomat
1/2 kruka koriander
1/2 vaniljstång
1 msk olivolja
1/2 lime - saften från
Salt + svartpeppar

Hacka alla grönsaker fint, dela vanlijstången på längden och skrapa ur kärnorna. Blanda allt och dressa med olivolja och limejuice. Smaka av med ett par nypor flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen.

Citrongrässkum:
2,5 dl Kelda Kokos (1 förp.) (denna produkt var klart över förväntan - bär det emot att använda denna kan man blanda 1,5 dl kokosgrädde och 1 dl matlagningsgrädde)
1 stjälk citrongräs
1/2 tärning hönsbuljong

Banka och hacka citrongräset.
Koka upp Kelda Kokos med buljongen och citrongräset. Håll varm utan att koka och mixa till skum precis innan servering.

Lax- och scampispett:
600 g lax
16-20 st scampi
1 vitlöksklyfta
1/2 lime - saften från
olivolja
salt + svartpeppar

Värm ugnen till 150 grader. Skär laxen i kuber om 4x3 cm. Finhacka vitlök.
Trä lax och scampi på blötlgda träspett. Salta och peppra runt om och strö över vitlöken. Pressa limejuice och droppa lite olivolja över dem. Kör dem i ugen 5-10 minuter, eller tills fisk och scampi känns färdig.

Lättstekta nudlar:
250 g äggnudlar
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
solrosolja (eller annan neutral sort) + ett par tsk sesamolja
Salt eller fisksås

Koka nudlar enligt anvisning på paketet och kyl av dem i ett durkslag under kallt rinnande vatten. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med höga kanter. Bryn hastigt rödlök och vitlök utan att det tar för mycket färg. Häll i nudlarna och stek dem i 2-3 minuter på hög värme under konstant omrörning. Smaka av med salt eller ännu hellre lite fisksås.

IMG_6490

2 kommentarer:

JJ sa...

Bra bilder, viktigt!

Jojje sa...

Är dock besvärad över kamerans begränsningar. Och så behöver jag bättre ljussättning. Kanske jag ska skaffa några QP-card för vitbalansen....