tisdag 3 april 2007

Rimmad fläsklägg med svamp, äpplen och pepparrot

rimmad fläsklägg med svamp, äpplen och pepparrot

Här kommer ännu ett recept som inspirerats av en av kokböckerna som inköptes på bokrean för (nu) ett bra tag sen.

Recept (4 pers.)


Kokt fläsklägg
1 kg rimmad fläsklägg (utan ben - men köp helst med ben och lägg på lite på vikten - du får godare buljong då)
2 morötter
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn

Skala morötter och lök och dela i mindre bitar. Skölj fläskläggen. Lägg alla ingredienser i en stor gryta och fyll upp med vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och skumma av. Låt sedan skjuda ca. en timme per kilo.


Potatis, äpple och svamp
500 g fast potatis
2 stora matäpplen
1 schalottenlökar
200 g kantareller eller annan svamp (jag fick fuska med konserverade och det gick bra)
3 msk dill
smör
salt och svartpeppar

Skal potatis och äpple. Dela potatis i kvartar och koka den i saltat vatten.
Tärna äpple, finhacka löken och ev. rensa och ansa svampen.
Fräs lök och svamp i en ordentlig klick smör och låt vattnet från svampen koka in/bort.
Fräs med äpplet mot slutet i någon minut. Vänd i potatis och dill försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

Pepparrotssås
3 dl färsk riven pepparrot
1 schalottenlök
2msk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
3 dl buljong från fläskkoket
2 msk vetemjöl
smör
salt och peppar

Fräs löken mjuk i smöret. Häll i vinäger och låt sjuda in i löken. Pudra över mjölet och vispa i buljong och grädde. Koka upp och låt sedan skjuda en stund till en bra såskoncistens. Tillsätt pepparoten mot slutet. Balansera med ev. mer vinäger + salt och peppar.

Arrangera på varma tillrikar och toppa med lite mer färsk riven pepparrot.

Inga kommentarer: