onsdag 21 mars 2007

Rostad paprikasoppa och megaköttbullar med smak av citron och chili

rostad paprikasoppa

Extrapris på paprika hos torghandlaren. Först hade jag planerat för färsfylld paprika, men paprikan var för långsmal och lät sig inte fyllas. Istället improviserade jag ihop en soppa och ett nytt köttbullsrecept.

Recept (4 port)

Soppa:
400 g röd paprika
2 schalottenlökar
7 dl hönsbuljong
½ citron, saften från
2 dl vispgrädde
1 msk smör
salt + svartpeppar
ev. Maizena ljus redning

Börja med att dela och kärna ur paprikan. Sätt grillen i ugnen på full flås.
Lägg paprikahalvorna på en plåt och rosta tills skalet är svart utan att själva köttet börjar brännas vid.

Lägg paprikahalvorna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i ca. 10 min. (detta gör att skalet släpper lättare). Skala sedan paprikorna och skär ner i mindre bitar.

Hacka schalottenlöken och svetta den i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan och pressa över citron. Tillsätt buljong och låt koka upp.

Häll över i en mixer och kör soppan slät. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan småputtra medan du steker köttbullarna.

Tillsätt grädden strax innan servering och låt soppan få ett hastigt uppkok.
Red eventuellt av soppan om den känns för tunn. Smaka av med salt och peppar.

Megaköttbullar med smak av citron och chili:
500 g nötfärs
1 citron, skalet från
1 röd chili (ex. spansk peppar)
1 ägg
smör att steka i
salt och peppar

Riv citroncest och finhacka chilin. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Forma sedan köttfärsen till stora köttbullar.

Stek köttullarna runt om på relativt hög värme. Sänk sedan till medelvärme och stek klart köttbullarna under lock (10-15 min).

1 kommentar:

Sailaja @ Indian Food Recipes sa...

You have such a lovely collection of recipes.