onsdag 2 maj 2007

Crème Ninon med marinerad svamp

creme ninon

Jag ska inte ta åt mig äran för dessa recept. Andra har redan lagt grunden till både soppan och svampen. Tore Wretman konstruerade en gång i tiden soppan och combon med marinerad svamp serverades jag en gång på, det dessvärre nu mer nerlagda, Klamedam i Halmstad.

Soppan finns gott om färdiga recept på. Receptet på svampen har jag försökt experimentera fram själv efter de minnesbilder jag har från den måltiden...

Recept på soppan hittar du t.ex. hos Tasteline.

Recept på marinerad svamp:
2-3 champinjoner per person
1½ tsk gräslök per person
Olivolja
Tryffelolja
Vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Skiva svampen tunt. Finhacka gräslöken. Blanda en vinägrett på förhållande 3 till 2 på olivolja och vinäger. Låt först en nypa flingsalt lösas upp i vinägern och vispa sedan i oljan med en gaffel.

Blanda gräslök med svamp och häll över vinägretten, men inte så mycket att det täcker. Smaka av med tryffelolja och svartpeppar. Balansera ev. med lite mer salt.

Låt det gärna stå och dra en stund innan det serveras som komplement i en nylagad Crème Ninon.

grön ärtsoppa