tisdag 27 februari 2007

Fänkålssoppa med fänkålssallad

fänkålssoppa

Föräldrarna var här på söndagsmiddag och jag tänkte att det kunde passa bra med en soppa till förrätt.

Denna soppa är inspirerad av ett recept som fanns i ett av de senare nummren av tidningen Gourmet. Tror det var någon slags nyårsspecial. I den versionen låg det en liten halstrad pilgrimsmussla ovanpå fänkålssalladen.

Jag letade inte upp originalreceptet men här får ni en, efter minnet, förenklad version.

För fyra portioner (förrätt):

2 st fänkålshuvuden
1 rödlök
1/2 citron
7,5 dl hönsbujong
1 msk smör
1 + 1 msk olivolja
Ett par stänk Pernod eller Nyköpingsbrännvin
salt, vitpeppar och svartpeppar

Hacka ner ena fänkålshuvudet och rödlöken fint.
Skiva det andra fänkålshuvudet mycket tunt (använd gärna en mandolin om du har det).
Spara "fänkålsdillen" till garnering.

Blanda den tunt skivade fänkålen med citronsaften och 1 msk olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt slaka i kylen en stund.

Hetta upp smör och 1 msk olivolja i en kastrull och svetta det finhackade på låg temperatur.
Häll på alkoholen och låt ånga av. Tillsätt buljong och koka upp. Låt reducera en stund tills det återstår ca. 5 dl. Mixa soppan.

Tillsätt grädden och koka upp hastigt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg upp fänkålssalladen i kanten på en inte allt för djup sopptallrik och häll sedan i soppan.

Servera med en bit bröd.

Inga kommentarer: