lördag 17 februari 2007

Sej you sej me

Rimmad sej med potatis- och blomkålspuré, confiterat sidfläsk, vinteräpplen och cidersås

Det var resultatet av fredagskvällens halvambitiösa matlagning.

rimmad sej

4 pers.

Fisken:
ca 800 g färsk sej (filéer eller ryggbit)
1 1/2 msk salt
2 msk socker

Sätt ugnen på 110 grader. Skär fisken i 4 bitar, strö över saltet och sockret och låt bitarna ligga i rumstemperatur i ca 40 minuter i en plastpåse.

Confiterat fläsk:
200 gr rimmat sidfläsk
En skvätt olivolja
2 st Ingrid-Marie eller annat gott vinteräpple

Tärna fläsket i cm stora kuber.
Värm olivolja i en kastrull och bryn fläsket försiktigt.
Sänk värmen och låt fläsket puttra i sitt eget fett medans övriga rätter tillagas.

Potatis- och blomkålspuré:
500 g potatis
500 g blomkål
50 g smör
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar

Skala och dela potatis. Ansa blomkål. Är du petig ska du koka i separata grytor eftersom de har olika koktid. Ett annat sätt är att börja koka potatisen och lägga i blomkålen senare. Men då gäller det att man har koll på koktiderna.

Stöt potatisen och blomkålen. Blanda därefter i smör, mjölk, grädde, salt och peppar.

Cidersås:
1 röd lök
1 hönsbuljongtärning
33 cl söt äpplecider (typ Herrljunga)
1,5 dl matlagningsgrädde
vitpeppar

Finhacka rödlöken och smält den i lite av fettet från ditt confiterade fläsk.
Häll på cidern och smula ner buljongtärningen. Låt reducera till hälften. Tillsätt grädden och mixa såsen slät. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med lite vitpeppar. Varmhåll tills resten är klart.

Under tiden som potatis, blomkål och cider står och kokar tillagar du fisken.
Börja med att skölja fisken för att få bort överflödigt salt. Baka den sedan i ugnen tills mittemperaturen i fisken är ca 48 grader. Ta ut fisken och låt den vila under aluminiumfolie i ca. 10 min. Temperaturen stiger då till strax över 50 grader.

Sila bort fettet från fläsket och blanda i de tärnade äpplena. Hetta upp hastigt utan att äpplet tappar sin konsistens.

Lägg upp fisken på varma tillrikar på -exemelvis- en bädd av färsk spenat. Lägg upp resten av tillbehören och ringla såsen över fisken.

Smaklig spis!

Inga kommentarer: