söndag 4 februari 2007

Mitt Nigellalegat

Kaloribomb? Javisst!

Men ibland kräver den där köttabiten en ordentligt fet och smarrig bearnaise. Så var det igår.

Nigella Lawson tycks brinna för matlagning. Jag har sett flera av hennes TV-program. Tycker hon har en ball ansats till matlagningen, men konstigt nog är det bara ett recept som fastnat - hennes förenklade bearnaise.

bearnaise på nigella-vis

Tricket med denna sås är att du slipper smälta smöret. Du vispar helt enkelt i kalla smörklumpar. Min erfarehet är att såsen inte skär sig så lätt.

För 4 pers
150 gr smör
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
3 äggulor
1 schalottenlök
7 krossade vitpepparkorn
Några stjälkar persilja
2 tsk torkad dragon
salt + vitpeppar

Börja med koka ihop vinäger, vatten, pepparkorn, persiljestjälkar och finhackad schlottenlök i en rostfri kastrull. Reducera tills hälften återstår och sila av.

Dela smöret i 2x2 cm stora smörklickar.

Ställ sedan den rostfria kastrullen över ett kokande vattenbad. Den övre kastrullen får inte vidröra det kokande vattnet.

Häll sedan tillbaka din reduktion och börja vispa i äggulorna i den rostfria katrullen.
När äggolorna börjar bilda skum och koagulera lite tillsätter du första smörklicken och vispar ordentligt. När smörklicken smält tillsätter du nästa. Så håller du på till allt smöret är nervispat.

Om såsen skulle skära sig kan du lyfta av den från värmen och vispa i lite mer smörklickar tills konsistensen är OK. Skulle de gå helt åt pipan kan du för det mesta rädda det hela genom att tillsätta nån msk iskallt vatten och vispa som en tok.

Slutligen blandar du i torkad dragon och smakar av med salt och peppar.

Inga kommentarer: