lördag 10 februari 2007

Laxravioli på halländskt vis

Här är ett experiment på jätteravioli med riktigt halländska smaker - pepparrot, lax och Kvibille Cheddar.

I detta fall gjorde jag egen pastadeg på durumvete och riktigt färska ägg i propotionerna: 1 ägg, 2 msk vatten, 2 dl durumvete / portion. Knåda ihop ordentligt till en elastisk deg. Låt vila i en täckt bunke i kylskåpet ett tag innan du kavlar ut.

Ett enklare alternativ, som är minst lika bra, är att köpa färdiga färska lasgneplattor.

Fyllning 4 portioner (huvudrätt):
250 gr benfri lax
200 gr (ca. 1,5 burk) Wapnö Färskost Pepparrot (detta kan bytas ut annan liknande färskost - eller gör egen på ricotta och färsk riven pepparrot - skulle tippa att det blir bra att riva 0,5 dl pepparrot och blanda i ricottan).
2 dl riven Kvibille Cheddar
1/2 citron skal + saft
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka dill
salt och vitpeppar

Sås:
1/4 citron
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 buljongtärning
2 msk smör
Salt och socker


Hacka laxen fint i halvcentimenterskuber.
Finhacka gräslök och dill.
Riv citronskalet.
Bland allt i en skål och rör ner citronsaft och två nypor flingsalt. Ställ in i kylen i 30 min så att fisken får snabbrimma. Simma (rim).

Gör sedan klart fyllningen genom att blanda i färskosten och cheddarn med fisken. Smaka av med lite mer salt och lite vitpeppar.

Gör såsen innan du gör klart dina ravioli genom att värma citronsaft i en kastrull på ganska låg värme och vispa ner smöret så att det smälter i saften. Smula i buljongtärning och vispa i grädde och mjölk. Låt småskjuda en stund utan att koka en lite stund. Balansera med ev. mer salt och en gnutta socker.

Kavla ut pastadegen till ca 1 mm tjocklek. Klicka sedan fylllningen utmed ena långsidan på pastaarket. Ca 5 cm mellanrum. I mitt fall räckte fyllningen til 8 st ravolikuddar á 8x8 cm. Ska du göra detta som förrätt skulle jag rekommendera att du gör dem mindre.

Pensla sedan med vatten rund fyllningen och vik över pastadegen. Forma den runt fyllningen så att det inte blir kvar någon luft.

Skär ut i fyrkanter och platta med lätta fingrar ihop deghalvorna så att det blir tätt och inte fyllningen flyter ut när den kokas.

jätteravioli med laxfyllning

Koka dina ravioli i rikligt med vatten med rikligt med salt. Koktid 3-4 min.

Lägg upp på varma tallrikar och häll såsen över. Garnera med klippt dill och lite mer gräslök.

laxravioli

Vintips:

Jordan Chenin Blanc

Jordan Chenin Blanc

Proffsutlåtande här och här.

Inga kommentarer: