tisdag 17 april 2007

Ljummen potatissallad med selleri och dill

potatissallad

Det var lite tomt i grönsakslådan idag så det fick bli det som huset hade på lager. Personligen är potatissallad en favorit. Denna variant känns inte så stabbig som de majonäsbaserade man köper i affären.

Så länge potatis ingår som huvudingrediens kan man improvisera bäst man vill. Komplettera sellerin med äpple. Byt ut mot annanas eller gör en klassiker med kapris. Den kan varieras i det oändliga.

Recept för 4:
1 kg potatis (bäst på färskpotatis men vintervarianten funkar bra)
2 selleristjälkar
1 liten vitlöksklyfta
1 liten rödlök
1 dl finhackad dill

2 msk senap (gärna grov osötad - ta dijon för mer sting)
1 citron - saften från
1 dl lättcrème fraiche
3 msk olivolja

salt och svartpeppar

Koka potatis i saltat vatten tills den är nästan klar. Låt "kärnan" bli klar under ångningen så går inte potatisen sönder så mycket. När potatisen ångat av delas den i ganska stora bitar.

Blanda senap med citronsaft och en rejäl nypa salt och lite svartpeppar. Vispa runt med en gaffel så att det blandar sig väl. Droppa sedan i olivoljan lite i taget så att det inte skär sig. Blanda till sist i crème fraichen. Ställ undan medan potatisen kokar klart.

Hacka lök, vitlök och selleri ganska fint. Lägg allt i en skål. Blanda i den något svalnade potatisen och häll även i dill och dressingen. Vänd försiktig så att potatisen inte går sönder allt för mycket.

Smaka av med salt och peppar.

Låt gärna det hela stå och dra 10-15 min. innan servering.

2 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Ser jättegott ut! Visst är det supergott med kylskåpskall potatissallad på mackan?

Jojje sa...

Visst är det. Supergott! Och det gör inget om det även ligger en mjäll och fin skiva rostbiff under potatissalladen...