Pastasås på sent 80-talsmanér
När jag gick gymnasiet hände det inte allt för sällan att "Plutten" och jag aggerade kockar. "Plutten" flyttade tidigt hemifrån och var inhyst i ett minikollektiv inte alls långt från skolan. Det var behändigt att slinka hem till honom och fixa lite käk de dagar vi ansåg skolmaten oätbar. Jag minns även att vi alltid la oss till med Werner- och Wernerröster och istället för att "hacka löken" sa vi alltid att vi skulle "lacka höken". Med svensktysk hittepåbrytning.
Hur som så har denna maträtt stannat kvar i repertoaren och dycker upp lite då och då på middagsbordet.
Recept (en hyfsad laddning):
500 g pasta (tagliatelle eller spaghetti)
2 pkt bacon
1 röd paprika
1 grön paprika
1 medelstor purjolök
1 stor gul lök
10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
½ dl chilisås
½ dl ketchup
70 g Kvibille ädelost (eller liknande)
1 burk créme fraiche
2 tsk curry (vanlig blandning)
1 tsk chilipulver
svartpeppar
salt
1½ msk smör
Skiva bacon i rätt tunna stimlor och finhacka purjo, gul lök och paprika. Skiva champinjonerna.
Stek baconet lätt så att fettet smälter men utan att det tar för mycket färg. Låt rinna av på hushållspapper, men spara ca 1 msk av fettet i stekpannan.
Smält smöret och häll i curry och chilipulver. Låta fräsa en liten stund utan att det bränns och häll sedan i de finhackade grönsakerna och svampen. Bryn grönsakerna på medelvärme tills de är mjuka. Blanda i baconet.
Häll i créme fraiche, chilisås och ketchup och rör om så att allt blandar sig. Späd eventuellet med lite vatten om konsistensen blir för tjock.
Smula sedan i ädelosten och rör om tills den smält och blandar sig med övriga ingredienser.
Pressa i en vitlökklyfta och smaka av med salt och rikligt med svartpeppar.
1 kommentar:
God that looks so delicious. Makes me want to eat some off the screen.
Skicka en kommentar